tiistai 23. joulukuuta 2014

Antamisen ilo

Viihdytin itseäni etsimällä netistä joulukuvia. Löysin Pinterestistä Kathy Purdyn
Golfball Crafts:






Taidan tallentaa tämän idean ensi vuoden pukinkonttiin, sillä joulu on antamisen aikaa (vaikka kuinka kliseiseltä kuulostaisikin).
 
Anna-Stina Nykänen jakoi Helsingin Sanomissa Soile Veijolan ajatuksia joulupukista:
 
Veijolaa [...] viehättää ajatus joulusta myös henkisen puhdistautumisen aikana. Oletko ollut kilttinä tarkoittaisi, mitä olet tänä vuonna antanut itsestäsi muille – pelkkiä risujako vain.
 "Joulusta tulisi antamisen eikä lahjojen saamisen juhla."
 [...] Pohjimmiltaan kyse on suuresta ja tärkeästä asiasta: vieraanvaraisuudesta.
 
"On ollut ihmisiltä huikea oivallus, että kun vieras tulee, häntä ei tapeta eikä käännytetä pois, vaan kutsutaan sisään ja tarjotaan ruokaa, juomaa ja ystävyyttä."
Vieraallakin voi olla annettavaa.
 
Sitten professori Soile Veijola sanoo joulupukista jotain, mikä vetää hiljaiseksi.
"Idea antamisesta on ihmiskunnan tärkeimpiä keksintöjä."
 
*****
 
Laajentaisin Veijolan ajatusta antamisesta ihmiskunnan yksinoikeutena - myös eläimet osaavat antaa lahjoja. Ainakin gorillat. Ja koirat. Antaminen on yhtä luonnollista kuin ilo ja suru, hyväily ja lohduttaminen. Miksei siis ihminenkin, jos kerran gorilla ja koirakin?
 
Yksinkertainen ajatus Pinterestin golfballoista muovipurkissa laajeni aamukahvilla vietetyn joulupukkimietiskelyn kautta yhteiskunnalliseen pohdintaan siitä, miten suhtaudumme muihin ihmisiin. Esimerkiksi niihin, jotka tulevat vähän kauempaa, metsänrajan tai peräti valtionrajan takaa. Tai niihin, jotka asuvat kaukana ja joita emme koskaan kasvotusten tapaa. Annammeko heille jotain vai otammeko vain?
 
Jos viime hetken joululahjat ovat vielä hankkimatta, aina voi antaa hyväntekeväisyyteen. Muistan kerran saaneeni joululahjaksi postikortin, jossa oli pyörätuolin kuva. Sinä vuonna hyvä ystäväni oli päättänyt olla ostamatta aikuiskavereilleen paketteja ja lahjoittaa sen sijaan vastaavan summan hyväntekeväisyyteen, jonnekin missä kaikilla ei ole varaa hankkia pyörätuolia liikuntakyvyn kadottua.
 
Kaikista aikuisiällä saamistani joululahjoista se on jäänyt parhaiten mieleeni.
 
*****
 
Tässä yksi vinkki joulun tai uuden vuoden lahjoituskohdetta etsiville:
 
Tyttäreni projekti, Gandhi walks the Great Wall
 
[...] this August 2015 myself and a group of 20 odd other charity volunteers will be walking the Great Wall of China for 6 days, to raise funds and awareness about Childreach, a great charity that helps children unlock their potential - through offering medical and educational support :)

I am extremely excited to be involved in this initiative, and very grateful to anyone who wishes to contribute.

With your help, we can make a positive change in the life of children around the world!
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti