keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Onnellinen puttaaja

Kannoin kasan kirjoja Floridasta Suomeen. Bob Rotellasta on tullut lempigolfkirjailijani. Häneltä on suomennettu yksi teos, Unohda täydellinen golf : "Golf on tekniikkalaji, mutta menestyminen edellyttää henkisen pelin hallintaa."

Sitähän tämä peli on, pohjimmiltaan henkistä.

Iltalukemistooni kuuluu Rotellan kirja Putting Out of Your Mind.

 
 
 
 
Olen pitänyt puttaamisesta niin kauan kuin olen ylipäätään pelannut golfia. Puttaamisessa korostuu järjen käyttö, koska griiniä täytyy osata lukea. Samalla mieli pitää kyetä tyhjentämään häiritsevistä ajatuksista. Liiallinen yrittäminen jäykistää lihakset, sillä riski saavutetun aseman menettämiseen on niin suuri. Joskus kyse on muutamista senttimetreistä, kun haviteltu par muuttuu bogeyksi. Se vaatii hermoja ja kykyä heittäytyä hetkeen.
 
Rotella kertoo tarinan äidistään, joka aloitti golfin seniorina. Hän tahtoi tietää, mitä poika oikein puuhasi ja puhui, kun ihmiset olivat siitä valmiita jopa maksamaan.
"Pääasiassa puhun puttaamisesta", Rotella vastasi. "Neuvon heitä keskittymään kohteeseen."
"No herranjestas,", äiti vastasi. "Mitä muuta he muka ajattelisivat kuin kohdetta?"
 
Voi, voi. Äiti olisi hämmästynyt, jos olisi tiennyt.
 
Normigolfarin päähän nousee mitä kummallisempia ajatuksia, vaikka mielen pitäisi olla meditatiivisen tyhjä. Puttaaminen on mindfulnessia parhaimmillaan. Tai kuin tanssia, sanoo Rotella: ihminen oppii tanssimaan, kun lakkaa jännittämästä sitä, onko taitava vai tohelo, mitä muut ajattelevat ja montako pistettä tästä kaikesta saa.
 
Ei kaiketi ole sattumaa, että samoihin aikoihin, kun aloitin golfin, kiinnostuin hyvän ihmisyyden tavoittelusta. En oikein tiennyt, mitä edes hain, paitsi onnellisuutta ja humanistisia arvoja. Opettajaystäväni vinkkasi minulle positiivisesta psykologiasta. Se tuntuu olevan opinhaara, joka vastaa parhaiten kysymyksiini. Kyse on omien vahvuuksien löytämisestä ja positiivisten puolien korostamisesta. Rotella puhuu samasta asiasta painottaessaan, että hyvä puttaaja ei muistele huonoja puttejaan vaan keskittyy niihin, jotka upposivat kuppiin.
 
Positiivinen psykologia sisältää myös ajatuksen muiden auttamisesta Se juurikin tekee meidät onnellisiksi - ilon ja oivallusten jakaminen, omasta runsaudensarvesta antaminen. Puttaamisesta puhuminen on ehkä yksi triviaaleimmista asioista, jos pohdimme maailmaa ja  elämää laajemmin, mutta onhan tämä herranjestas merkittävää golfarille! Ei niin pientä iloa, jotteiko siitä olisi muillekin antaa.
 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti