perjantai 6. maaliskuuta 2015

Golfosakkeiden kirot

Golfosakkeista on kohistu Kuningaskuluttajaa myöten. Ne uhkaavat upottaa omistajansa perikatoon ja pahimmassa tapauksessa jäädä riippakiviksi suvun niskaan. Siinä mielessä ne ovat kuten mitkä tahansa asiat, jotka ihminen ostaa omistaakseen: ei niitä voi palauttaa vain siksi, ettei enää löydä niille käyttöä. Jos haluat golfosakkeesta eroon, sinun on tehtävä sama kuin asunto-osakkeelle tai sille pirulliselle lomaosakkeelle, jonka erehdyit esittelytilaisuudessa ostamaan. Sinun on myytävä se jollekulle.
 
Kuningaskuluttajan nettisivulla keskustellaan aiheesta.
 
 
Luojan kiitos, nykyään saa pelata ihan vain maksamalla kierroksesta. Kauden kestäviä pelioikeuksiakin on saatavana, jos haluaa sitoutua yhteen kenttään ja tukea sen toimintaa. Pelioikeuksien hinnat vaihtelevat, mutta suunnin piirtein samoista summista puhutaan kuin vuotuinen golfosakkeen vastike. En ymmärrä, mitä etua peruspelaaja golfosakkeesta saa, paitsi oikeuden vaikuttaa seuran taloudellisiin päätöksiin äänestämällä. 

Osakebisneksen kylkeen voi syntyä vaikka minkälaista vilunkipeliä. Jotkut kentät ovat menettäneet satojatuhansia euroja, kun osakkeita on myyty varattomille yrityksille, joiden "toimisto" saattaa sijaita vaikkapa Seychellin Saarilla. Vastikkeita on sellaisilta osakkeenomistajilta turha odottaa. Toisaalta keinottelua voi harrastaa ihan kotosuomessakin, esimerkiksi ostamalla paljon osakkeita yhdestä seurasta, jonka päätöksiä voi sitten omistamansa äänienemmistön avulla monopolisoida.
 
Tällä kaikella ei ole mitään tekemistä golfin pelaamisen kanssa. Golfklubit joutuvat nyt remontoimaan tämän toimimattomaksi osoittautuneen systeemin, jotta voivat jatkossakin rahoittaa varsinaisen toimintansa. Tavalliset pelaajat eivät halua kantaa taloudellista vastuuta keinottelijoiden tempuista. Golfin pelaaminen ja golfosakkeisiin sijoittaminen ovat kaksi erillistä asiaa, joille on luotava omat kenttänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti