lauantai 10. tammikuuta 2015

Arabigolfia

Abu Dhabi HSBC, GolfDigest

 
Viime aikojen tapahtumien varjossa ei tuntuisi oikealta kirjoittaa vain omasta svingistä ja pallosta. Sananvapaus on niin tärkeä oikeus, että sitä pitää olla valmis puolustamaan, ja nimenomaan sanojen avulla.
 
Viime päivinä olen katsellut European Tour (joka kiertää lähes kaikkialla muualla paitsi Amerikassa) Race to Dubai peliä. Siitä blogitekstin otsikko, näennäisesti, mutta tietenkin pohdin paljon moninaisempia asioita kuin Dubaissa pelattavaa golfia.
 
Yllä oleva kuva saattaa herättää monenlaisia tunteita. Joku voisi peräti kysyä, että pilkkaanko nyt muslimeja - onko siinä itse Mohammed puttaamassa? Tosiasiassa kuva on GolfDigest-lehden sivuilta, Abu Dhabin kisasta.
 
Väärinkäsitykset ovat aina mahdollisia.
 
Mitä muuta kuin väärinkäsitystä on se tapa, jolla fundamentalistit tarkastelevat satiirisia pilapiirroksia, tai kuvia ylipäätään? Kuvia ja tarinoita pitää osata lukea, ne pitää kyetä sijoittamaan kontekstiinsa.
 
Sananvapauden riisto (tai kielto tehdä kuvia jumalista) kulkee käsi kädessä ajatuksenvapauden riiston kanssa.

Bahrain GC, GolfDigest
 
Tämä kuva (yllä) voisi nopean silmäilijän mielestä vaikuttaa aggressiiviselta. Oikeastihan siinä on golfari yhdellä Bahrainin hiekkakentistä, historiallisen linnoituksen edessä. Sellaisissa maisemissa siellä päin maailmaa pelataan.
 
Entä seuraava kuva (alla)? Otetaanko siinä kantaa naisten hunnunkäyttöön? Todellisuudessa autoa ajaa aivan tavallinen malesialaisgolfari. Pikkupoikakin on päässyt kyytiin.

Malesiassa on 200 golfkenttää, kerrotaan Travelgolf-sivustolla.
 
Jos jo nämä neutraalit, positiiviset kuvat saavat aikaan vääriä tulkintoja, kuinka paljon sitten sellaiset, jotka oikeasti ottavat kantaa maailmanpoliittisiin kysymyksiin, fundamentalistisiin vääryyksiin ja turhaan otsanrypistelyyn? Miten tulenaraksi ilmapiiri onkaan muuttunut.

Miten surullista tämä kaikki onkaan.

 
Tässä vielä lopuksi kuva Legend of Bagger Vance -elokuvasta. Leffa on hindujen pyhä kirja Bhagavad-Gita tuotuna golfkentälle. Senkin jotkut hare krishnat kokivat aikoinaan jumalanpilkaksi. Kas, kun Krishnaa esittää musta mies.

Ihan oikeasti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti